• Lage prijzen
  • Snelle levering
  • Garantie
123Lampen
  • Lage prijzen
  • Snelle levering
  • Garantie

LED lampen dimmen?

Om energie te besparen is er de afgelopen jaren al flink geïnvesteerd in LED lampen. Dit zijn lampen die erg weinig watt verbruiken en een flinke lichtopbrengst hebben met ook de mogelijkheid bij verschillende modellen om kleuren in te stellen. Omdat de efficiëntie stukken hoger is dan bij de traditionele halogeen lamp, wordt de lamp ook een stuk minder heet en gaat een stuk langer mee, meestal tot 50.000 branduren. Maar LED lampen kan je ook laten dimmen voor een mooie sfeer. Hoe gaat dat in zijn werk? Is de bestaande installatie met dimmer eigenlijk nog wel geschikt?

Wel of niet dimbaar

Een traditionele gloeilamp is ondanks de ouderwetse techniek altijd dimbaar. Bij een te laag voltage zal hoogstens de lamp niet aangaan. Bij een LED lamp werkt dit anders. Hier wordt bepaalt hoeveel stroom er door de behuizing mag gaan. Daarbij zal een verkeerde voltage het resultaat geven dat deze zal smelten of raar knipperen. Let er dus altijd op of een LED lamp dimbaar is, de elektronica is niet altijd hetzelfde, het gegeven voltage moet correct aangestuurd worden. Dit staat altijd vermeldt op de verpakking. Als er geen informatie bekend is, is de lamp niet dimbaar. Let er ook op welk voltage de lamp heeft. Doorgaans geven de 230v lampen weinig problemen, echter zjn er ook 12v lampen, deze staan er om bekend dat ze rare resultaten kunnen geven.

Het verbruik

Een LED lamp verbruikt normaliter minder dan 10 watt afhankelijk van het type wat wordt gebruikt. Een lamp met GU10 aansluiting zal bijvoorbeeld meestal 3-5 watt verbruiken, ga je richting de keukenlampen met E27 fitting, dan loopt het verbruik al snel richting de 5-10 watt. Bij het dimmen verbruikt de lamp wellicht minder stroom, maar het is niet zo dat halverwege het draaien er ook daadwerkelijk de helft aan verbruik is. De elektronica moet natuurlijk ook de LED aansturen. Wil je exact weten wat jouw lampen verbruiken kan je natuurlijk een stroommeter gebruiken om zo het verschil te zien. Bij een grotere setting zal dit zeker nog wel een voordeel kunnen opleveren, bij enkele lampen is de winst verwaarloosbaar.

Welke dimmer?

De kans is aanwezig dat je al een bestaande dimmer hebt in je huishouden.Dat betekent niet dat je LED lampen automatisch geschikt zijn in combinatie hiermee. De oude dimmer is namelijk afgestemd op de halogeenlampen die eerder zijn gebruikt. Die hebben doorgaans een vermogen van 35-150 watt. Dat scheelt dus aanzienlijk in vermogen. Als je een set LED lampen hebt die qua wattage overeenkomen met de dimmer, kan je het overwegen te proberen, omdat de techniek afwijkt kan het wel zo zijn dat het resultaat niet is zoals je zou willen. Heb je een elektrische dimmer (spoel), dan zal het zeker niet werken. Een magnetische variant kan wel tot betere resultaten leiden. Probeer dus eerst uit of er geen rare flikkeringen onstaan bij het dimmen. Dit heeft namelijk een sterke invloed op de levensduur van de LED lampen.

Wil je helemaal zeker zijn dat je de goede dimmer hebt, kies dan voor een nieuwe variant die speciaal zijn gemaakt voor LED lampen. Vaak worden deze dimmers aangeduid met ‘Fase aansnijding’ en ‘Fase afsnijding’. Ook hier is het belangrijk om te kijken welke dimmer het beste resultaat geeft. Je kunt ook in aan een verkoper om advies vragen wat het beste geschikt is. Koop eventueel een set van hetzelfde merk waarbij de voltages goed op elkaar zijn afgestemd.

Aandachtspunten

Kies bij een nieuwe dimmer altijd voor kwaliteit. Niet alleen de juiste lampen zijn belangrijk, ook een dimmer is cruciaal voor een soepele gedimde omgeving. Er is niets zo vervelend als een ratelend,flikkerend systeem. Kijk dus naar goede lichtstabiliteit, een stabiele dimbaarheid en kies het juiste wattage. Wanneer je de dimmer uittest is het belangrijk dat er geen gezoem klinkt, dit duidt op een storing in de opzet. Ook is het belangrijk in wat voor soort installatie het wordt gebruikt. Zo kan je kiezen voor een hotel- of wisselinstallatie. Ga bij het kiezen van een lamp in ieder geval nooit de goedkoopste modellen van onbekende merken waar een keurmerk ontbreekt. Ook al staat erop dat deze dimbaar zijn, soms kan de elektronica toch nog erg slecht zijn, met als gevolg dat deze kunnen ontploffen of smelten. Laat je altijd adviseren als je niet zeker bent wat het beste past in jouw installatie met jouw wensen.